3400 Mezőkövesd
Mátyás király út 44.
 
tel.: (49) 500-060 fax: (49) 500-060
e-mail: katisk@sztistvan-mkovesd.sulinet.hu
  Főoldal | Iskolánk adatai | Iskolánk története | Iskolánk képekben | Linkek
 

Események, ünnepek, rendezvények az iskola életében
 
 

2009/2010-es tanév

2010. június 19.: Tanávzáró ünnepség
2010. június 14.: Sipos Ferenc emlékverseny
2010. június 12.: Iskolai ballagás
2010. május 13.: Egyházmegyei iskolanap
2010. május 12.: Schäffer Erzsébet író-olvasó találkozó
2010. április 28.: Lukinich Kórustalálkozó
2010. április 21.: Bemutató órák
2010. március 30.: Húsvéti lelki nap
2010. március 26.: Tornabemutató az iskolában
2010. március 12.: Március 15-i iskolai ünnepség
2010. február 12.: Alsós farsang
2010. február 5.: Felsős farsang
2009. december 22.: Karácsonyi ünnepség
2009. december 19.: Karácsonyi lelki nap
2009. december 17.: Nyelvi karácsony
2009. december 10.: 7-es óvodások látogatása
2009. december 8.: Óvodások látogatása iskolánkban
2009. december 3.: Mikuklás-nap iskolánkban
2009. december 2.: Alsósok a Jégszínházban
2009. november 30.: Versmondó és Szép magyar beszéd verseny
2009. november 26.: Diákolimpia, úszás, városi döndő
Csángó ifjúsági ház
2009. október: Októberi rózsafűzér
2009. október 21.: Megemlékezés 1956-ról
2009. október 8.: Iskolai kirándulás
2009. október 7.: Iskolai ünnepség
2009. szeptember 17.: Harmadikosok Poroszlón
2009. augusztus 28.: Katolikus iskolák tanárainak találkozója
2009. augusztus: Felújítási munkák
2009. nyár: Tetőfelújítás
2009. június-július: Nyári táborok

Korábbi évek eseményeit lásd az Archívumban!

 

2010. június 19.: Tanévzáró ünnepség

Iskolánk tanévzáró ünnepségére július 19-én, szombaton 5 órakor került sor. Az ünnepi szentmisét Juhász Ferenc, az EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága) elnöke celebrálta.

A szentmisén Csizmadia István, a Szent László templom plébánosa felolvasta Ternyák Csaba egri érsek levelét, melyben Molnár Mária igazgatónő eddigi munkáját megköszönte, és július 15-i dátummal felmentette az iskola vezetése alól. Egyúttal Nyeste István tanárt nevezte ki igazgatónak 2010. július 16-tól.

A szentmise végén Duszáné Stán Éva, az Iskolaszék elnöke az iskola tanulói és szüleik nevében köszönte meg Molnár Mária igazgatónő majdnem két évtizedes munkáját, és a gyerekek ajándékokkal és virággal búcsúztak tőle.

Ezután Molnár Mária rövid beszédében - összefoglalva az elmúlt 19 évet - mindenkinek köszönetet mondott (érsek atyáknak, papoknak, szülőknek, pedagógusoknak, munkatársaknak), akik segítették a Szent István Katolikus Általános Iskola létrejöttét, működését, fennmaradását.

 

2010. június 14.: Sipos Ferenc emlékverseny

Napjainkban egymást érik a világnapok, hagyományt teremtő események, évfordulók, melyek közül bárki válogathat szívének megfelelőt. A Madarak és fák napja azonban mindenki számára fontos lehet. Iskolánkban erről a napról mindig a tanév végén, a június 5-i környezetvédelmi világnaphoz közel emlékezünk meg.

Hagyományosan akadályversenyt rendezünk, ahol mint most is, minden felsős osztályból 2 csapat, összesen 16 méri össze tudását, ügyességét. Az alsósok osztályonként versenyeznek. Ettől az évtől ennek az akadályversenynek Sipos Ferenc Emlékverseny a neve, a néhai, iskolánkban dolgozó tanár bácsi tiszteletére. Ezen kívül Sipos Ferenc-díjat alapítottunk a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtóknak biológia és földrajz tantárgyakból. Az első kitüntetettek: Krajnyák Nándor Bence 8.a és Panyi Kristóf 8.b osztályos tanulók, már ballagásunkon át is vehették ezt a díjat.

A tanár bácsi emlékére tanulóink környezetvédelemmel kapcsolatos munkáiból, rajzaiból, igényes kiállítást is készítettünk, amit a tanévzáróig nézhetnek meg a tanulók és a szülők.

Tudjuk azonban, hogy a környezetvédelemre nem egy nap, hanem az egész év is kevés.
A tanév során folyamatosan rendben tartottuk az iskolaudvart és az osztálytermeket, ezzel kapcsolatban tisztasági versenyt is hirdettünk. Rendszeresen felhívjuk a figyelmet a város szelektív hulladékgyűjtő szigeteire és az iskola két szárazelem gyűjtőjének használatára, az édesvízzel való takarékosságra, hiszen mindennapi életünkbe is be kell, hogy költözzön a környezetvédelem.

Szép hagyomány iskolánkban, az évente megszervezett papírgyűjtés is, mert ezzel rengeteg fa életét mentjük meg. Idén is jelentős mennyiséget sikerült összegyűjtenünk: 32.231 kg-ot, melynek értékét tanulóink felajánlották az iskola alapítványába. A legszorgalmasabb osztályok egy-egy tortát kaptak jutalmul.


A Sipos Ferenc Emlékverseny megnyitóját Juhászné Bodnár Mária tanárnő tartotta, majd a nap emlékére egy díszfát ültettünk el. Tanulóink kerékpáros ügyességüket bizonyították, hazai madaraink ismeretéről, fáink terméseinek felismeréséről, Herman Ottóról, a Földet veszélyeztető emberi tevékenységről adtak számot. A verseny az iskola környékén, a szabadban zajlott. Menet közben még a szeméttől is megtisztítottuk a területet, ahol jártunk. A hangulatos verseny végén a leadott szép menetleveleken összegyűjtött pontokért a legjobb csapatok (8.b, 7.b, 8.b) másnap megkapták a jutalmukat.

A nap mottójaként Jókai Mór szavait választottuk:
„Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel rád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát.
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát!”

Természettudományos munkaközösség

 

2010. június 12.: Iskolai ballagás

A Szent István Katolikus Általános Iskola 2010. június 12-én tartotta meg ballagási ünnepségét a Jézus Szíve templomban. E templom már nyolcadik éve ad otthont a ballagásnak. Idén 56 végzős búcsúzott az iskolától. A megható ünnepi műsor után az igazgatónő átadta intézményünk legmagasabb díját, a Szent István-díjat Hajdu Martin 8.b osztályos tanulónak.

Ebben a tanévben alapította iskolánk a Sipos-Ferenc díjat egykori tanára emlékére.
Az elismerésben Krajnyák Nándor Bence 8.a és Panyi Kristóf 8.b osztályos tanulók részesültek a biológia és földrajz tantárgyakból elért kiváló versenyeredményeikért.

Számos tanulónk kiemelkedő munkáját az évek során Polgármesteri Dicsérettel és érseki dicsérettel ismerték el, a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért diákjaink díszoklevelet, könyvjutalmat kaptak.

(7.-es osztályfőnökök)

 

2010. május 13.: Egyházmegyei iskolanap

2010. május 13-án az egri Bazilikában az egyházmegye oktatási intézményeinek iskolanapján dr. Ternyák Csaba hálaadó szentmisét mutatott be. Az egyházmegyei általános és középiskolák küldöttei közül az érsek atya dicséretben részesített tanulókat és tanulói közösségeket magatartásuk, hitéletük, munkájuk, eredményeik alapján. Iskolánkból egyedi dicséretben részesült:

 • Krajnyák Bence Nándor 8.a
 • Panyi Kristóf 8.b
 • Panyi Tibor 8.b

Csoportos dicséretet kapott az iskola énekkara - 32 tanuló.

 

2010. május 12.: Schäffer Erzsébet író-olvasó találkozó

2010. május 12-én iskolánk vendége volt Schäffer Erzsébet írónő. Az iskola könyvtára zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel. Az előadás elején dr. Heéger Lászlóné előadásában hallhattuk Bartók Béla "Este a székelyeknél" c. művét az előző napon Barczi Mihálytól és családjától kapott zongorán.

Az írónő "Lélektől lélekig" címmel szervezett találkozóján beszélt önmagáról, családjáról, találkozásairól. Közvetlen, szeretetet sugárzó szavai elfogadó, befogadó személyiségről tanúskodtak. A több, mint két órás beszélgetés feltöltődést, felejthetetlen élményt nyújtott valamennyiünknek.

 

2010. április 28.: VI. Lukinich Kórustalálkozó

A Lukinich Ferenc emlékére rendezett Diákkórusok Találkozójára 2010. április 28-án, 16 órakor került sor iskolánk tornatermében. Köszöntőt mondott Pap János, a MAME elnöke, majd Szántó József apát-plébános szólt a megjelentekhez.

Résztvevő intézmények:

 • Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Mezőkövesd
 • Bükkalja Általános Iskola, Bogács
 • Gárdonyi Géza Tagiskola, Borsodivánka
 • István Király Általános Iskola, Szentistván
 • Jézus Szíve Plébánia, Mezőkövesd
 • Széchenyi István Szakképző Iskola, Mezőkövesd
 • MÁAMIPSZ Bárdos Lajos Tagiskola, Mezőkövesd
 • Szent László Gimnázium, Mezőkövesd
 • Szent István Katolikus Általános Iskola kórusa, Mezőkövesd

Zárszót mondott: Molnár Mária igazgatónő.

Lukinich Kórustalálkozó
Pap János, a MAME elnöke
Lukinich Kórustalálkozó
Lukinich Ferenc
Lukinich Kórustalálkozó
Szántó József apát-plébános
Lukinich Kórustalálkozó
A hálás közönség
Lukinich Kórustalálkozó
Molnár Csenge és Lokonszky Barbara
Lukinich Kórustalálkozó
Bárdos Lajos Tagiskola kórusa
Lukinich Kórustalálkozó
Gárdonyi Géza Tagiskola kórusa
Lukinich Kórustalálkozó
Balog Katalin, Széchenyi Szakképző
Lukinich Kórustalálkozó
Szent László Gimnázium kórusa
Lukinich Kórustalálkozó
Jézus Szíve templom férfikara
Lukinich Kórustalálkozó
Keller Fanni
Lukinich Kórustalálkozó
Szent István Általános Iskola kórusa
Lukinich Kórustalálkozó
Jézus Szíve templom vegyeskara
Lukinich Kórustalálkozó
Molnár Mária igazgatónő

 

2010. április 21.: Bemutató órák

Hagyomány már iskolánkban, hogy a leendő elsősök szüleinek bemutató foglalkozást tartunk. Április 21-én a két negyedik osztályos tanítónéni - a leendő elsős osztályfönökök - tartottak bemutató órát az erdeklődő szülőknek. A bemutató órán a a két negyxedik osztály tanulói több tárgyból ízelítőt adtak tudásukból. A két nevelő és az osztály tanulói is elismerést erdemelnek a sikeres napért.

Ezt követően az igazgató a szülőknek tájékoztatást tartott a beiratkozás rendjéről, az iskola lehetőségeiről, elvárásairól, a felvétel követelményeiről.

 

2010. március 30.: Húsvéti lelkinap

Március 30-án, szerdán, iskolánkban a húsvétra való készület részeként lelki napot tartottunk. Az alsósok a Palánta egyesület előadásában bábelőadást nézhettek meg, majd a húsvéttal kapcsolatos kézműves foglalkozáson vettek részt.

A felső tagozatosok párhuzamos osztályonként hallgattak nagyon szép előadásokat Thurzó Péter, Soós Tamás, Papler Pál káplán atyák valamint Bak Mária, Nagy Péter és Lázár Endre hitoktatók előadásában, és közben - mintegy kikapcsolódásként - vetélkedőkön vettek részt.

A szentmise elején az iskola énekkara előadásában meghallgathattuk a passiójátékot adtak elő. A lelkinap szentmisével zárult.

 

2010. március 26.: Tornabemutató az iskolában

A Szent István Katolikus Általános Iskolában hatodik alkalommal került megrendezésre a diákok tornagálája.

Közel 100 gyerek mozdult meg március 26-án délután.

Néptánccsoportunk adta meg az alaphangulatot. Vargáné Pap Edina tanította be az apróságokat. Pázmándi Istvánné tanítónő irányításával az 1.b osztályosok labdákkal ügyeskedtek, játszottak, versengtek. Az 5.a osztályos lányok pompom-gyakorlattal készültek. Az 5-6-7. osztályos fiúk gyűrűgyakorlatát Nyeste István testnevelő tanár tanította be. A bemutató gerincét a 8.-os lányok és 7-8.-os fiúk gyakorlatai alkották: gimnasztika, szekrényugrás, talajgyakorlat. Építettek gúlákat és egy piramist. Néhányan közülük egyénileg, illetve párosan is bemutatkoztak: talajon Kulcsár Zsófia (8.b) és Markóczi Attila – Veréb Miklós (8.a) tornáztak; gerendán Antal Anett és Barta Bianka ( 8.a ) egyensúlyozott teljes összhangban.

A szereplő gyerekek sokat készültek, nagyon komolyan, lelkesen dolgoztak. Lénártné Csuhai Katalin tanárnő állította össze és tanította be a gyakorlatokat, s a rendezvény megszervezése is az ő munkája.

A felkészítő tanárok, a résztvevő tanulók, a közönségben ülő szülők, nevelők, diáktársak egyaránt érezték, hogy valami a lelkekben is megmozdult e délutánon.

Szent-Györgyi Albert meg is fogalmazta ezt: „A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a „ fair play”, a nemes küzdelem szabályaira.”

Kovácsné Együd Ilona

 

2010. március 15. - Március 15.-i iskolai ünnepség a Katolikus Iskolában

A Szent István Katolikus Általános Iskolában színvonalas műsorral emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A Himnusz közös eléneklése után az 5.a és 5.b osztály tanulói kis jelenetekben mutatták be mi is történt március 15-én.
Korhű jelmezekben megjelent előttünk Szendrey Júlia, Szendrey Mária, Petőfi Sándor, Jókai Mór és Vasvári Pál. Az utcára vonuló pesti emberek mellett szerepelt még katonatiszt, katonaorvos, öregember, sebesült katona.

Megelevenedtek előttünk a pákozdi és a segesvári csata izgalmas pillanatai is. A zenével jól összehangolt szerepjáték után két verssel és Szózat eléneklésével fejeződött be az emlékezés.

A gyerekek nagy átéléssel játszották szerepüket, a közönségben ülő tanulók pedig érdeklődéssel figyelték az eseményeket.

A szereplők mellett köszönet illeti Vasasné Máté Magdolna tanárnőt, aki összeállította és betanította a műsort.

 

2010. február 12.: Alsós farsang

2010. február 12-én, pénteken délután 4 órától iskolánk tornatermében került sor az alsó tagozatosok jelmezes farsangi báljára. Minden kisdiákunk jelmezt öltött és egyenként bemutatkoztak a többieknek. A változatos műsor 3. és 4. osztályosaink, alsós népitáncosok és modern táncosok adták. A délutánt Molnár Mária igazgatónő nyitotta meg. A farsangi bált disco zárta.

Iskolánk diákjain kívül sok szülő, nagyszülő, testvér is részt vett, sőt leendő első osztályosaink (most még óvodások) is jelen voltak. Mind a jelmezek, mind a műsor nagy sikert aratott a jelenlevők körében.

 

2010. február 5.: Felsős farsang

2010. február 5-én, pénteken iskolánk tornatermében került sor a felső tagozatosok farsangi báljára délután 4-től 8 óráig. A változatos műsorban felléptek:

 • alsós népitánc csoport - betanította: Vargáné Pap Edina
 • Adrenalin együttes (fiúk), dobos: Krajnyák Bence, énekes: Kulcsár Zsófia
 • Szívroham együttes - iskolánk 8. osztályos lányaiból
 • modern tánc bemutató - betanította: Balázs Daniella
 • A zenét Gyurcsán László biztosította.

Minden résztvevő jól érezte magát a farsangi bálon.

 

2009. december 22.: Iskolai karácsonyi ünnepség

Karácsony előtti utolsó tanítási napon, december 22-én, kedden, 11 órától került sor iskolai karácsonyi ünnepségünkre. A délelőtt folyamán az alsósok felállították a karácsonyfát, melyet saját készítésű díszekkel díszítették fel. A műsort a negyedik osztályosok adták, felkészítő tanáraik: Kis Beáta és Tóthné Csirmaz Márta osztályfőnökök. Az iskolai ünnepségen minden tanulónk részt vett. Az ünnepség után kezdődött a téli szünet.

 

2009. december 19.: Karácsonyi lelki nap

A hagyományos adventi lelki napot december 19-én, szombaton tartottuk meg. Évfolyamonként külön előadó - Varga József, Thurzó Péter, Papler Pál káplárok; Nagy Péter diakonus, Bak Mária és Lázár Endre hitoktatók, Marton Györgyi napközis nevelő és az első osztályok osztályfőnökei - foglakozott a csoportokkal. Délelőtt lehetőségük nyílt a gyerekeknek, hogy karácsonyi szentgyónásukat elvégezzék Szántó József plébános, Gáspár József káplán és a csoportokat vezető káplánok segítségével. Fél 12 órától Szentmisével zártuk a lelki napot.

 

2009. december 17.: Nyelvi karácsony

A hagyományokhoz híven e tanév decemberében is megtartottuk az idegen nyelvi karácsonyi délutánt. 1999 óta kétévenként került sor erre az eseményre. Az idei műsor már a hatodik volt a sorban. 2009. december 17-én iskolánk németes és angolos tanulói az ünnepkörhöz kapcsolodó verseket, dalokat, jeleneteket adtak elő az adott nyelven.

A közönség (nevelők, szülők, gyerekek) ily módon betekinthetett más népek karácsonyi szokásaiba, hagyományaiba. A felcsendülő dallamok, az ismerős énekek igazán ünnepi hangulatot teremtettek ezen az adventi délutánon.

A műsort az idegen nyelvi munkaközösség tagjai - Tóthné Farkas Edit, Nyitrainé Gyenes Andrea és Seres Istvánné - készítették.

Seres Istvánné
munkaközösség-vezető

 

2009. december 10.: 7-es óvodások látogatása iskolánkban

December 10-én, csütörtökön a 7-es számú óvoda nagycsoportosai látogattak el iskolánkba.Hasonlóan a keddi naphoz, a karácsonyvárás jegyében mézeskalácsot készítettek: gyúrták, szaggatták, és a tankonyhában kisütötték a gyerekek a negyedikes tanítónénik vezetésével. Papírból adventi koszorút is készítettek. Jó hangulatban telt a délelőtt.

 

2009. december 8.: Óvodások látogatása iskolánkban

December 8-án, kedden az 1-es számú óvoda nagycsoportosai látogattak el iskolánkba. Karácsonyvárás jegyében mézeskalácsot készítettek: gyúrták, szaggatták, és a tankonyhában kisütötték a gyerekek a negyedikes tanítónénik vezetésével. Papírból adventi koszorút is készítettek. Jó hangulatban telt a délelőtt.

 

2009. december 3.: Iskolánkban járt a Mikulás

Iskolánk dolgozóinak és gyerekeknek 2009. december 3-án, kis ünnepséget szerveztünk ahol megjelent a Mikulás. A táncos, zenés, énekes műsort az 5. osztályosok adták, akiknek felkészülését osztályfőnökeik segítették. A műsor után a mikulás bácsi egyesével kiszólította a gyerekekekt, és csomaggal lepte meg őket.

 

2009. december 2.: Alsósok a Jégszínházban

2009. december 2-án iskolánk alsósai - közel százan - a Jégszínház Csipkerózsika című előadására utaztak föl Budapestre. A vonaton már ekkor járt a Mikulás, aki a szép énekszót, verset Adeventi kalendáriummal jutalmazta, sőt végig az előadás alatt is velünk volt. Rövid séta után meg is kezdődött a fergeteges mese. Röpködtek, forogtak, ugráltak a szereplők gyönyörű ruháikban. Mi pedig óriási tapssal jutalmaztuk a produkciót. A vonat indulásáig még volt időnk a városligeti óriás játszótér meglátogatására is. Délután 4 óra után ért vissza vonatunk Mezőkövesdre.

Keller Jánosné

 

2009. november 26.: Diálkolimpia, úszás, városi döntő

Iskolánk úszói már szeptemberben elkezdték a felkészülést a városi diákolimpiára.
Szorgalmuknak és fáradságos munkájuknak köszönhetően, minden korcsoportban kiváló eredményeket értek el.
Tizenhat diáknak sikerült megúsznia legjobb idejét, ezzel biztosítva helyét a megyei döntőbe.
GRATULÁLUNK!

 

2009. november 30.: Versmondó és Szép magyar beszéd verseny

Iskolánkban nagy érdeklődés mellett rendeztük meg a Versmondó és a Szép magyar beszéd versenyek házi fordulóját. A két versenyen egy kötelező és egy szabadon választott verssel, illetve prózával vettek részt a tanulók.

A versenyek eredményei megtekinthetők >>itt<<

 

Csángó ifjúsági ház

2007-ben az iskolai papírgyűjtés eredményeként összegyűlt kb. 250 ezer forint, melyet tanulóink felajánlottak egy csángó ifjúsági ház építésére. Az épület időközben elkészült, átadására 2009. augusztus 28-án került sor. Örülünk, hogy ezt a nemes szándékot iskolánk és tanulóink is támogatták.

Csángó Ifjúsági Ház

Csángó Ifjúsági Ház

Csángó Ifjúsági Ház

 

2009. október: Októberi rózsafűzér

Október, a rózsafűzér honapja. Iskolánk tanulói rendszeresen bekapcsolódtak a rózsafűzér imádkozásába a Jézus Szíve templomban a hitoktatók vezetésével.

 

2009. október 21.: Megemlékezés 1956-ról

Iskolánkban október 21-én, szerdán 8 órakor tartottuk megemlékezésünket az 1956-os forradalomról. Az ünnepi megemlékezést a két hetedik osztály tanulói adták.

 

2009. október 8.: Iskolai kirándulás

Immár hagyománnyá válik, hogy iskolánk tanulóinak kirándulást szervezünk különvonattal. Az idén Sárospatak-Sátoraljaújhelyre mentünk 450-en - tanulók, dolgozók.

Sárospatakon a város nevezetességeit - Rákóczi-vár kiállításait, a vártemplomot, a várat és a Szent Erzsébet kiállítást Kecskés Attila plébános atya kalauzolásával nézhettük végig. Az alsó tagozatosok városnéző kisvonattal is bejárták és megtekintették a város nevezetességeit.

A két ötödik osztály Sátoraljaújhelyre ment, ahol meglátogatták a Piarista templomot és kollégiumot, eljutottak az országhatárig és végigjárták a Sátor hegyen a Magyar Kálváriát, melynek állomásai a Trianonban elszakított magyar területekre és városokra emlékezik.

A kora esti órákban, egy szép nap emlékével és élményekkel gazdagodva tértünk haza.

4 kép Sárospatakon és 4 Sátoraljaújhelyen ksézült.

 

2009. október 7.: Iskolai ünnepség

Iskolánk védőszentjének, Szent Istvánnak az ünnepét október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepént tartjuk. Ebben az évben az iskola kirándulása miatt előző napon, Rózsafűzér Királynője ünnepén volt az ünnepélyes szentmise a Jézus Szíve templomban, reggel 8 órakor. A szentmisét Papler Pál káplán atya celebrálta. Az iskola tanulói és a megjelent felnőttek megtöltötték a templomot.

 

2009. szeptember 17.: Harmadikos kirándulás

2009. szeptember 17-én, csütörtökön a poroszlói vízi tanösvényre kirándultak a harmadikosok. buszunk a Tisza-tó melletti gáton tett ki, ahol két csoportra váltunk. Egyikünk csónakkal másfél órás túrát tett meg, egészen a Madárrezervátumba. No, ott láttunk mindent a kormoránoktól kezdve egészen a búbos vöcsökig, összesen 12-13 madárfajt. Sőt, még csónakot is vezethettünk! Addig a másik csoport egy kedves vezetővel, Orsival a vízi tanösvény növényeit vizsgálta. Már tudjuk, hogy aq kákán nincs csomó, s milyen csodálatos a tündérrózsa... Rengeteg ismerettel felvértezve tértünk délben haza. Szívesen ajánljuk mindenkinek tavasztól kora őszig ezt a kirándulóhelyet.

Keller Jánosné

 

2009. augusztus 28.: Katolikus iskolák tanárainak találkozója

2009. augusztus 28-án második alkalommal rendezte meg az egri egyházmegye a pedagógus lelkinapot. Ebben az évben iskolánk és a Jézus Szve Plébánia volt a házigazdája ennek a rangos, hagyományteremtő rendezvénynek. A rendezvény fővédnöke az egyházmegye főpásztora, Dr. Ternyák Csaba egri érsek, a meghívott vendég Korzenszky Richárd tihanyi perjel volt. A találkozónaz egyházmegye 2380 pedagógusa vett részt: óvodákból, általános iskolákból, középiskolákból, kollégiumokból.

 

2009. augusztus: Felújítási munkák

Augusztus közepén befejeződnek iskolánk tetőfelújítási munkálatai. Felkerültek a megszentelt keresztek is. Befejeződtek a hátsó kerítés építési munkálatai, így most már iskolánk kerítése teljessé vált. A lourdesi barlangot is új kerítés veszi körbe.

 

2009. nyár: Tetőfelújítás

Iskolánk tetőszerkezete a nyár folyamán megújul. A gerendázat elkorhadt részei kicserélésre kerülnek, a tetőcserepek teljes cseréje mellett. A felújítási munkálatok iskolakezdésig befejeződnek.

Tetőfelújítás
A tetőre kerülő kereszt megszentelése
Tetőfelújítás
A "csapat"
Tetőfelújítás
Régi és új
Tetőfelújítás
Padlás

 

2009. június-július: Nyári táborok

Iskolánk tanulóinak ezen a nyáron több tábort is szerveztünk. Idén közel 150 gyerek vett részt ezeken. A Szent István Oktatási Alapítvány 1500 Ft-tal támogatta minden tanulónk nyári kikapcsolódását.

 

Nyaralás a Balatonnál - Balatonszárszó, 2009. június 21-25.

Kellemes napokat töltöttünk a „magyar tenger” partján. A bizonyítványosztást követően már másnap elindultunk a várva várt kirándulásra.

Balatonszárszóra 5 órányi utazás után érkeztünk. A vonaton kártyáztunk, beszélgettünk, zenét hallgattunk.

Az első kihívás a vasútállomástól a szállásig vezető „sétaúton” várt ránk, mert a csomagjaink bizony nehéznek bizonyultak, de hősiesen cipeltük azokat, egymásnak segítve. Az időjárás jelentette a második kihívást. Táborozásunk 2.-3. napján borús, esős idő köszöntött ránk. Ezt „kihasználva” megnézhettük a háborgó Balatont, s közben teljesen eláztunk. Az esős időt az agyagozás és gyöngyfűzés, valamint a balatonszemesi Postamúzeum meglátogatása tette felejthetővé.

Töretlen jókedvünk ajándékául a következő két napon a Balaton gyönyörű arcát mutatta nekünk. Tihanyba hajóztunk át, ahol az apátsági templomot látogattuk meg és emlékeket vásároltunk.

Az utolsó napon aztán „megízlelhettük” a Balaton vizét. Nagyon szép helyen fürödtünk, sekély vízben labdáztunk, úszkáltunk, a közeli játszótéren pedig focizni és hintázni is lehetett.

Szép emlékekkel érkeztünk haza, bár szívesen maradtunk volna még pár napot.

Erős Ferencné

 

Parád - alsós tábor már másodjára - 2009. június 29-július 2.

Parádon a Muskátli fogadó volt a szálláshelyünk, ahol visszajáró vendégek vagyunk, mi alsósok.

Idén sem csalatkoztunk a fogadó vendégszeretetében. Ízletes és sok étellel vártak a hosszú kirándulások után. Erdei iskolás programokat is szerveztek számunkra: sohasem fogjuk elfeledni az Ilona-vízesés hosszú, fárasztó útját, sok faismerettel kiegészítve. Az erdész úr esti vadlese felejthetelen, hiszen nemcsak a nagyvadakról tudtunk meg szinte mindent, de saját szemünkkel láttunk szarvast és vaddisznót is. A 10 óra után befejeződő sétánkat világító szentjánosbogarak kísérték.

Parád, mint palóc település népművészetét is megcsodáltunk, sőt edényalátétet is fontunk vesszőből. A Cifra istálló lovai, hintói sokakat elbűvöltek, s természetesen nem maradt el az utolsó esti tábortűz sem a vidám énekléssel. Nagy sikert aratott a parkban megtartott számháború is – a fürge mókusokkal. Útban visszafelé bevettük a siroki és kisnánai várat és körbejártuk a verpeléti vulkánikus krátert is.

Nagy élményekkel tértünk vissza, mi negyvenen a parádi táborból.

Keller Jánosné

 

A Cserhátban táboroztunk - Kétbodony, felsős tábor - 2009. június 29-július 3.

Ezen a nyáron a felső tagozat két hetedik osztályból 36 fő részvételével indultunk nyári táborozásra Kovácsné Együd Ilona, Seres Istvánné osztályfőnökök és jómagam június 29-én.

Táborunk Kétbodonyban volt, Nógrád megyében, a Cserhát közepén, ahol régóta foglalkoznak erdei iskolák szervezésével. Az ott eltöltött 5 nap alatt egy percig sem unatkoztunk. Az időjárás is mellénk szegődött (néha túlságosan is.), így ragyogó időben indulhattunk el. Az odaúton két csodálatos műemléktemplomot néztünk meg Feldebrőn és Gyöngyöspatán, barangoltunk a kisnánai várban és Veresegyházán a Medveotthonban rengeteg medvét és farkast láttunk.

Már másnap hatalmas túrát tettünk Romhányban, majd szerdán a Szanda várát megmászva gyönyörködtünk a kilátásban. A túrákon igencsak megizzadtunk és elfáradtunk, de estére már nem is éreztük, hiszen ezek is programokkal teltek. Esténként ismerkedtünk a faluval, fociztunk, számháborúztunk, tábortűznél szórakoztunk, valamint egy izgalmas éjszakai túrán vettünk részt.

Az utolsó együtt töltött nap délutánján a szomszédos Bánk település gyönyörű környezetben levő tavának strandján fürödtünk. A faluban elég nagy állatkert is található, amit szintén meglátogattunk. A faluban levő igényesen kialakított tájházban kezdtünk ismerkedni a palóc hagyományokkal, amit Balassagyarmaton a Palóc múzeumban folytattunk. A volt megyeszékhelyen még a volt Megyeházát is megnéztük. Utolsó megállónk hazafelé Hollókő volt. Itt az Ófaluban barangoltunk, ismerkedtünk a régi mesterségekkel, majd a társaság nagy részével megmásztuk a hollókői várat is.

A tábor ideje alatt az elszállásolásunk igen jó volt, a menü talán lehetett volna változatosabb. A táborozó csapat végig nagyon jól érezte magát (magatartásukat a helyiek is végig dicsérték), elfáradt a végére, de mégis alig akart hazautazni.

Juhászné Bodnár Mária
táborvezető

Hittantábor Feldebrőn – 2009. július 14-19.

A Jézus Szíve templom ministránsainak a nyári tábora Feldebrőn volt Puskárik Zoltán atya vezetésével. A tábor előkészületében, bonyolításában szülők, támogatók is részt vettek. A kedvező időjárás, sok közös program, vidámság, Isten közelsége tette felejthetetlenné a tábort. A ki csapat eljutott Mátraszentmáriára, az ősi templomba; a kisnánai várba és a kovácsmúzeumba, megnézték a verpeléti vulkáni kúpot, és fürödtek Bükkszéken a strandon. A bátrabbak lovagolhattak a közeli tanyán. Lélekben feltöltődve és élményekkel tértek haza a résztvevők.

 

TATUDesign - webshop, webdesign, webáruház, honlapkészítés, portálépítés, portálfejlesztés, portálrendszer, honlap készítés, webfejlesztés, portál építés, portál fejlesztés, portál rendszer, web fejlesztés
Az oldal utolsó módosítása: 2010-09-01