1. mm
3400 Mezőkövesd
Mátyás király út 44.
 
tel.: (49) 500-060 fax: (49) 500-060
e-mail: katisk@sztistvan-mkovesd.sulinet.hu
  Főoldal | Iskolánk adatai | Iskolánk története | Iskolánk képekben | Linkek
 

Események, ünnepek, rendezvények az iskola életében
 
 

2011/2012-es tanév

2012. július: Tábor Pálházán
2012. június: Tábor Balatonszárszón
2012. június: Tábor Parádon
2012. június: Tábor Jósvafőn
2012. június 20.: Tanévzáró ünnepség
2012. június 15.: Ballagás
2012. június 11.: Diáknap
2012. június 8.: Sipos Ferenc Emlékverseny
2012. június 4.: Nemzeti Összetartozás Napja
2012. május 31.: Iskolai papírgyűjtés
2012. május 12.: Madarak és Fák Napja
2012. május 11.: Érseki kitüntetés
2012. május 11.: Tornabemutató
2012. május 5.: Tantestületi kirándulás
2012. április 18.: Szavalóvereseny a Városi Könyvtárban a Költészet Napja alkalmából
2012. április 14.: Kórustalálkozó
2012. március 26-27.: Húsvétváró kézműves foglalkozások
2012. március 14.: Március 15-i ünnepség
2012. február 17.: Felsős farsang
2012. február 10. Alsós farsang
2012. január 6.: Iskolaszentelés
2011. december: Szilvási Gréta kitüntetése
2011. december 17.: Iskolai karácsonyi lelki nap
2011. december 16.: Mikulás Kupa
2011. november: Magyar verseny
2011. október 21.: Megemékezés 1956-ról
2011. október 10.: Ipolytarnóci kirándulás
2011. október 8.: Családi Nap
2011. október 7.: 20 éves évforduló iskolánkban
2011. szeptember 1.: Tanévnyitó
2011. augusztus: Nyugdíjbavonulás
2011. július 25-29.. Alsósok táborozása Bükkszéken
2011. július 2-7.: Tábor Szandaváron
2011. június 20-24.: Táborozás Kácson (alsósok)
2011. június 20-24.: Táborozás Magyarkúton (7.-8. osztály)

Korábbi évek eseményeit lásd az Archívumban!

 

2012. július: Tábor Pálházán

Pálházán táboroztunk!

Hétfőn reggel ötödik és hatodik osztályos tanulókkal vidáman indultunk Pálházára busszal, ahol szállásunk a Hanyi Istók Turistaházban volt. Útközben megálltunk Sátoraljaújhelyben, ahol az ország leghosszabb libegőjén jutottunk fel a Magas-hegyi kilátóba. A csodálatos tájban való gyönyörködés után következett a várva-várt bobozás.

Táborozásunk idején kifogtuk a nyár legmelegebb hetét ezért, jólesett időnként hűsíteni lábunkat a mellettünk csordogáló Kemence-patakban, ami mellesleg rengeteg érdekességet is tartogatott.

Első este a vacsora után helyi vezetővel elindultunk éjszakai túrára, ahol sok különleges növényt és állatot láttunk, majd szentjánosbogár vezetett haza bennünket.

A második napon hosszú túra következett, de megérte a fáradtságot. Busszal Hollóházára utaztunk, ahol megnéztük a modern stílusban épült templomot, a gyárban megismerkedhettünk a porcelángyártás menetével, majd megcsodáltuk a kézi festést is, a gyár márkaboltjában nézelődtünk, és apró emléktárgyakat vásároltunk. Ebéd után következett a séta Füzérre. A faluba érve felfrissültünk, majd nekivágtunk a Várhegy megmászásának. A szépen felújított várból csodálatos kilátás tárult elénk a Zempléni hegység északi részére. Estefelé busszal érkeztünk vissza Pálházára, ahol este még jókedvvel sportoltunk.

A következő napokat erdei kisvasutazással töltöttük, mellyel Kőkapura utaztunk, ahol bejártuk a Páfrány-tanösvényt, majd Füzérradványba túráztunk, ahol a Károlyi kastélyban, és parkjában gyönyörködtünk, majd a helybeli Erdészeti, vadászati és természetvédelmi kiállítást néztük meg. Esti programként: éjszakai túrára mentünk, számháborúztunk, labdáztunk a hatalmas udvaron, karaokéztunk, utolsó este pedig szellemi és ügyességi vetélkedőn mértük össze tudásunkat.

A Turistaházban figyelmes kiszolgálásban volt részünk, hazautazás előtt még egy facsemetét is kaptunk ajándékba, melyet iskolánk udvarán fogunk elültetni. Örök élmény marad ez a zempléni táborozás, mégis megörültünk, amikor a Jancsi bácsi vezette buszból megpillantottuk Mezőkövesdet. Ismét egy eredményes és élvezetes táborozáson vagyunk túl, ahol mindenki jól érezte magát.

Reméljük még sok, hasonló élményben lesz részünk.

Juhászné Bodnár Mária és Seres Istvánné kísérő tanárok

 

2012. június 25 - 29.: Tábor Balatonszárszón

Hétfőn kora reggel 34 hetedikes-nyolcadikos gyerekkel indultuntunk Balatonszárszóra. A szállás a hotel Annamariban volt. A korai indulás és a hosszú út sem vette el a kedvünket az udvaron levő medence kipróbálásától, rögtön csobbantunk is.

Kedden a reggeli után izgatottan várták a zamárdi kalandpark nyújtotta élményeket. Mindenki nagyon élvezte, csak sajnáltuk, hogy rövid ideig tartott - így a hatos-hetes pályára már nem jutottunk el.

Szerdán délelőtt a csapat az udvari medencében fürdőzhetett. Lehetőség volt még ping-pongra és biliárdra is. Ebéd után végre kilátgattunk a szálláshoz közeli szabadstrandra. Vacsora után discoval és esti fürdőzéssel töltöttük az időt.

Csütörtökön délelőtt nagy sétát tettünk a városban, ahol ajándéktárgyakat is vásároltunk. Délután közkívánatra a balatonszemesi élményfürdő helyett a vizibiciklizést választották a gyerekek, amit nagyon "élveztünk". Közös tüzifagyűjtés után bográcsoztunk. A finom ételt a kisérő pedagógusok főzték.

Pénteken egy jókora fürdőzés után késő este fáradtan, de élményekkel tele értünk haza.

A kísérő tanárok: Lénártné Csuhai Katalin és Kristonné Lázár Krisztina

2012. június: Tábor Parádon

Ha nyár, akkor túratábor!

Június 25-én nyitotta meg kapuit a parádi tábor. Útban a szállás felé felkerestük a kisnánai és a siroki várat, végigsétáltunk a verpeléti kráter nyílása mellett, sőt talán a legrégebbi még működő templomot is felkerestük Tarnaszentmárián. Sajnos, mire délután Parádra értünk, eleredt az eső, így estig csupán a szobákkal és egymással ismerkedtünk.

Kedden egy gyönyörű sétaút várt ránk az Ilona-völgyi vízeséséhez, este pedig az erdész bácsi vezetett minket a nagyvadak világába. Sajnos, csak érdekes ismereteket kaphattunk az állatokról, szabad szemmel nem láttuk őket, de a visszafelé utunkat a világító szentjánosbogarak kísérték.

Szerdán busszal érkeztünk Kékestetőre, ahol a gyönyörű panorámát csodáltunk a TV toronyból. Onnét gyalog ereszkedtünk le Parádra, mondhatjuk, embert próbáló túra volt, de megcsináltuk...!

Másnap csak Parád nevezetességeit néztük meg (Cifra istálló, Palóc ház, Asztalos Joachim fafaragásai, Rákóczi-fa), mivel készülődtünk az esti tábortűzre, ahol sok énekes, tréfás dalt játszottunk el a tűz körül.

A pénteki visszaúton pár órára megálltunk a mátrai Adrenalin parkban, ahol bobobztunk, végigizgultunk a függőhíd "gyötrelmeit", és csak kissé tévedtünk el az erdei labirintusban. Élményekben, barátságokban gazdagodva kissé fáradtan értünk haza.

Jövőre más helyszínen, de ismét szeretnénk felhúzni a túracipőt!

A kísérő tanító nénik: Pázmándi Istvánné, Bak Mária, Pajor Tamásné és Keller Jánosné

 

2012. június: Tábor a Jósva patak völgyében - Jósvafőn

Nagy izgalommal készültünk a nyári táborra. Június 25-én reggel indultunk 30-an, 3.a-4.a osztályos tanulók, a "források és barlangok völgyébe". Jósvafőn a református parókia épületében voltunk elszállásolva. Három szobában, emeletes ágyakon rendezkedtünk be.

Az itt eltöltött 5 nap alatt ismerkedtünk az Aggteleki-karszt élővilágával. Részt vettünk felszíni túrán, végeztünk vízvizsgálatot, sétáltunk a Baradla barlang jósvafői oldalán.

A régi szokások közül megismertük és kipróbáltuk a kenyérlángos készítését.

Meglátogattuk a Tájházat, ahol a régmúlt időket idézték a tárgyak. Utolsó napon a hucul lovakkal ismerkedtünk - lovaglás, sétakocsikázás.

Sokat sétáltunk a környéken, gátat építettünk a patakban, jókat játszottunk a nagy udvaron és a kis vizű patakban. Lelki élményekben is gazdagodtunk, csütörtökön este tábori misén vettünk részt, melyet Puskárik Zoltán atya mutatott be.

a jó hangulatot növelte, hogy három este is születésnapot ünnepeltünk (Nagy Bíborka, Dobos Anna, Vadászi Bertalan). hogy erőnk legyen a kirándulásokhoz, a közeli Öreg Malom Fogadóban házias, változatos, bőséges ellátásban volt részünk.

Élményekben gazdagon tértünk haza!

Erős Ferencné, Korpáné Zábrátszky Zsuzsanna

 

 

2012. június 20.: Tanévzáró ünnepség

Június 20-án délután 4 órakor tartottuk iskolánkban a tanévzáró szentmisénket (Te Deum), ahol hálát adtunk a 2011/12-es tanév sikeres lezárásáért. Köszönetet mondtunk minden jó és kevésbé jó eseményért, mely iskolánkban történt. A tanévzáró szentmisét Dr. Berkes László pápai preltus, a Jézus Szíve egyházközség plébánosa mutatta be.

A szentmise után átvonultunk az iskola épületébe, ahol minden tanuló megkapta a megérdemelt bizonyítványt és jutalmát.

Az iskola vezetése nevében minden tanulónknak és dolgozónknak jó vakációt kívánunk!

 

2012. június 15.: Ballagás

Iskolánk 8. osztályosainak ballagására 2012. június 15-én, péntek délután került sor.

A két osztály az osztályfőnökök, Fehérvári Dénesné és Lukács Istvánné vezetésével vonultak át iskolánkból a Jézus Szíve templomba, ahol a ballagási ünnepség lezajlott. Ekkor került sor az elismerő oklevelek átadására is.

A Szent István Katolikus Általános Iskola ballagó diákjainak elismerései:

Szent István díj:
Tóth Evelin 8.b: nyolcévi példamutató magatartásért, kimagasló tanulmányi, közösségi munkájáért és példás hitéletéért. Oklevél, könyv és pénzjutalomban részesült.
Sárosi Boglárka 8.b: nyolcévi példamutató magatartásért, kimagasló tanulmányi, közösségi munkájáért és példás hitéletéért. Oklevél, könyv és pénzjutalomban részesült.

Sipos Ferenc díj:
Fülöp Kinga 8.a: biológiából és földrajzból nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Oklevél, könyv és pénzjutalomban részesült.
Kurucz Kíra 8.a: biológiából és földrajzból nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Oklevél, könyv és pénzjutalomban részesült.

Díszoklevélben és könyvjutalomban részesültek:
Fülöp Kinga 8. a: nyolc évi kimagasló tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért és kitartó szorgalmáért.
Kurucz Kíra 8. a: nyolc évi kimagasló tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért és kitartó szorgalmáért.

„Jó tanuló, jó sportoló” serleget kapott:
Kosztrub Dominika 8.a: jó tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért, közösségi munkájáért, a sport területén elért kimagasló eredményéért.

Dicsérő oklevélben és könyvjutalomban részesültek:
Gulyás Lili 8.a: dicsérő oklevél kiváló tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért, kitartószorgalmáért, közösségi munkájáért.
Kispál Klaudia 8.a: dicsérő oklevél kiváló tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért, kitartó szorgalmáért, közösségi munkájáért.
Pető Fanni Beáta 8.a: dicsérő oklevél kiváló tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért, kitartó szorgalmáért, énekkari munkájáért.
Jacsó Ilona 8.a: dicsérő oklevél kiváló tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért, kitartó szorgalmáért, a sportversenyeken nyújtott szép eredményéért.
Bözödi Anett 8.a: dicsérő oklevél jeles tanulmányi eredményéért, kitartó szorgalmáért.
Zsíros Emese 8.a: dicsérő oklevél jeles tanulmányi eredményéért, példás magatartásáért, kitartó szorgalmáért, közösségi munkájáért.
Hajdu Katalin 8.b: dicsérő oklevél kiváló tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és kitartó szorgalmáért.
Hodos Klaudia 8.b: dicsérő oklevél kiváló tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, kitartó szorgalmáért és közösségi munkájáért.
Horváth Tamás 8. b: dicsérő oklevél kiváló tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és kitartó szorgalmáért.
Hodos Dóra 8.b: dicsérő oklevél jeles tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, kitartó szorgalmáért, többéves énekkari munkájáért és az egyházi ünnepeken való szerepléséért.

Oklevélben és könyvjutalomban részesültek:
Fülöp Katalin 8.a: oklevél jeles tanulmányi eredményéért.
Tábori Lilla 8.a: oklevél példamutató magatartásáért, közösségi munkájáért.
Molnár Mercédesz 8.a: oklevél példamutató közösségi munkájáért.
Tolnai Enikő Mariann 8.b: oklevél több éves énekkari munkájáért, jeles tanulmányi eredményéért és szorgalmáért.
Varga Balázs 8.b: oklevél jeles tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, szorgalmáért és közösségi munkájáért.
Fügedi Levente 8.b: oklevél jeles tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, szorgalmáért és közösségi munkájáért.

Gratulálunk minden díjazottnak!

 

2012. június 11.: Diáknap

Idei diáknapunkat június 11-én, hétfőn rendeztük meg. A gazdag programot a DÖK képviselők javaslataival kiegészítve a 8.a és 8.b tanulóival állítottuk össze.

A reggeli órákban az időjárás nem kedvezett az udvari programoknak, de kicsit később már az udvaron és a tornateremben is voltak párhuzamosan sportmérkőzések. Megfeszített küzdelmek folytak - foci, kosárlabda, kézi és röplabda szakágakban fiú és lánycsapatok között. Megmérkőztek egymással a felsős osztályok, valamint a tanárok és a diákok is. A kis tornateremben lehetett csocsózni és pingpongozni is. A lányok fodrász és sminktudásukkal versenyezhettek. Akik nem sportoltak csapatban, azokat is megmozgatta a zumbaoktató. Ennek a programunknak is nagy sikere volt.

A mérkőzések közben megnézhettük Horváth Lívia kutyabemutatóját, majd a végén a mezőkövesdi triálosok iskolánk tanulóiból álló csoportjának produkcióját.

Már délután 2 körül járt az idő, amikor véget ért a programsorozat és hazamentünk. De nem hosszú időre, mert 4 órakor kezdődött is a discó, ahol nagyon jó hangulatban 8 óráig táncoltunk. Reméljük mindannyiunk emlékében megmarad ez a mozgalmas nap.

Juhászné Bodnár Mária
DÖK segítő t.

 

2012. június 8.: Sípos Ferenc Emlékverseny

Mint minden évben, idén sem feledkeztünk meg a madarak és fák ünnepéről.

A délelőtt során megnyitóval kezdtük a programot, ahol a nap jelentősége mellett szóltunk a mindennapi környezetvédelmi tennivalóinkról, valamint megdicsértük azokat a tanulókat, akik ezen a területen az idén versenyeken jeleskedtek. Ezután az iskolaudvarra elültettünk egy török mogyorófát, mely reméljük, hogy árnyat ad az iskola későbbi diákjainak. Ragyogó napsütésben zajlott le az akadályverseny, ahol minden osztályból két csapat indult szebbnél-szebb menetlevelekkel az öt állomásra összemérni tudását.

Az eredmény a következő lett:

  1. helyezés: 8.b osztály Kolibri csapata
  2. helyezés: 5.b osztály Fattyúszerkő csapata
  3. helyezés: 8.b osztály Mackótestvérek csapata
  4. helyezés: 6.a osztály Farkasok csapata
    7.b osztály Lajhárok csapata

Nekik, és minden csapatnak gratulálunk az eredményes szereplésért.

Juhászné Bodnár Mária
szaktanár

 

2012. június 4.: Nemzeti Összetartozás Napja

2004. december 5-e a magyar történelem szégyenteljes napja volt, amikor is a saját maga gondjaival elfoglalt magyar társadalom egy károsan befolyásolt népszavazáson eltaszította önmagától az elcsatolt országrészeink nemzettestvéreit.

A 2010 áprilisában fölálló magyar parlament és kormányzat egy jelentős része ezt orvosolandó egyik első döntésével a trianoni gyásznapot a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Iskolánkban első alkalommal 2012. június 4-én méltóképpen igyekeztünk megemlékezni a trianoni országcsonkolásra, és nem megfeledkezve az elszakított országrészek magyarjairól.

Az ünnepségre az első órában, a tornaterembemben került sor. ezen megtisztelt bennünket Dr. Berkes László pápai prelátus úr és Papler Pál káplán atya is.

Plank Gábor
történelemtanár

Székelykapu felállítása az udvaron

A Nemzeti Összetartozás Napjának ünnepségén díszletként szolgáló székelykapu végleges elhelyezésére iskolánk udvarán került sor. Az ünnepség után diákjaink segítségével Koncz László és Plank Gábor irányításával felállították a székelykaput, melynek felirata emlékezte minket az eseményre, melynek tiszteletére állíttatott: Nemzeti Összetartozás Napja 2012.

Hátoldalán az a felirat olvasható: Őseidnek gyökeréhez, nemzetednek szent hitéhez ne légy hűtlen soha! Isten segedelméből készítette Koncz László 2012.

 

2012. május 31.: Papírgyűjtés

A május 31-i papírgyűjtés során 35 tonna papírt sikerült összeszedni.

Köszönetet mondunk a papírgyűjtés helyét biztosító Sipeki-családnak, akik a tavalyi évhez hasonlóan biztosította számunkra a papírgyűjtés helyszínét.

Szeretnénk még köszönetet mondani a szülők áldozatos munkájának és a gyerekeknek, hogy ilyen nagy lekesedéssel vettek részt az akcióban.

A papírgyűjtési versenyt a 2.b osztály nyerte 131 kg/fő eredménnyel. A diákönkormányzati napon tortával jutalmazzuk őket. A többi osztályban, ahol elérte a gyűjtött papír súlya a 90 kg/fő-t, csokijutalomban részesülnek.

A papírgyűjtésből befolyt pénzösszeget az iskolai udvar játszóterének esésvédő burkolattal való ellátására, valamint az őszi iskolai kirándulásra fogjuk fordítani.

Nyeste István
igazgató

 

2012. május 12.: Madarak és Fák Napja

Május 12-én iskolánkra esett a választás, hogy megrendezze a 34. Dél-Borsodi Madarak és Fák Napját. Mezőkövesd és Mezőcsát körzetéből 10 csapat jelentkezett versengésre.

A szervezést iskolánk minden dolgozója és a szülők is segítették, valamint a Holocén Természetvédelmi Egyesület, a Bükki Nemzeti Park, a Búvár újság, a Grafit Reklámstúdió, a Mezőgazdasági Gépmúzeum, a Matyó Múzeum és Bán Csabáné. A mezőkövesdi TV felvételeket készített rendezvényünkről.

Az esemény előtt már hónapokkal készültünk. A megnyitó műsorunk iskolánk könyvtárában zajlott. Majd az udvaron fát ültettünk az esemény tiszteletére. Kiállítást készítettünk a folyosóra csodálatos természeti képekből és meghívtuk a Kertbarátok Egyesületét, akik gyógynövény bemutatót és gyógytea kóstolást tartottak.

Míg a 3 főből álló csapatok akadályversenyen vettek részt, addig a pedagógusok a Bükki Nemzeti Part munkatársának, Kleszó Andrásnak érdekes előadását hallgatták meg.

A vetélkedőben a természet szépségei mellett Mezőkövesd történelmére is rákérdeztünk. Iskolánk csapattal nem indult a versenyen. A versengő csapatok nyertesei értékes jutalomban részesültek.

Az időjárás is mellettünk állt ezen a napon, gyönyörű napsütéses időben kellemes és tartalmas délelőttöt töltöttünk el a környezetvédelem jegyében.

Lanszkiné Donkó Márta és Juhászné Bodnár Mária
szervezők

 

2012. május 11.: Érseki kitüntetés iskolánk tanulóinak

A 2011/2012-es tanévben iskolánk tantestületének javaslata alapján Dr. Ternyák Csaba érsek úr dicséretben részesítette a következő tanulóinkat:

Hodos Dóra 8. b osztályos tanuló
Szülőfalujában rendszeresen segít a plébánia munkájában, rendszeresen felolvas a szentmiséken. Részt vesz az iskolai pásztorjátékokban, tagja az iskolai énekkarnak, amellyel rendszeresen fellépnek iskolai és egyházi rendezvényeken. Az osztályközösség oszlopos tagja, segíti társait. Kedves, barátságos egyéniségét mindenki elfogadja. Osztálytársai, iskolatársai, tanárai szeretik, tisztelik. Vallásos családban él. Középiskolai tanulmányait egyházi gimnáziumban folytatja. Kitartó szorgalmú, példás magaviseletű tanuló

Kosztrub Dominika 8. a osztályos tanuló
Dominika az osztályban központi szerepet tölt be. Kedves, megbízható, segítőkész, rendkívül jó szervező. Kitartó szorgalma, példás magatartása példaként állítható osztálytársai elé. A közösségi munkában élen jár, mindenben lehet rá számítani. Rendszeresen jár templomba, hitélete példás, egyházi műsorok gyakori szereplője. Vallásos családban él. Jó tanulmányi eredménye mellett a sport területén ért el kimagasló eredményeket; (atlétika, úszás) öregbítve iskolánk hírnevét. A katolikus iskolák országos sportversenyein, a KIDS-en, illetve a Diákolimpián évek óta az első három között szerepel egyéniben és csapatversenyeken egyaránt.

 

2012. május 11.: Tornabemutató

Iskolánk tornatermében május 11-én már nyolcadik alkalommal tartottuk meg tornabemutatónkat. Több hónapos lelkes felkészülés után adtak számot tudásukról iskolánk tanulói. Változatos tornabemutatót láthatott a népes közönség.

A rendezvényt Dr. Berkes László pápai prelátus, plébános úr nyitotta meg. Elsőként a 3.b osztály játékos, hullahopp karikáés, trambulinos, ugrálóköteles bemutatkozása Pázmándi Istvánné Katika néni irányításával.

Ezt követte a karate csoport harcos bemutatója Lengyel Zoltán vezetésével.

A programon a torna valamennyi ága képviseltette magát. Láthattunk talaj, gimnasztika, ugrálókötélgyakorlatot és szekrényugrást. Újdonságként súlyzó és trambulingyakorlatot is bemutattak tanulóink, valamint több gúlát. A tornabemutatót zárásként közösen összeállított gúlaformációs gyakorlattal fejezték be.

Köszönet a program szervezőjének, Lénártné Csuhai Katalin tanárnőnek lelkiismeretes és odaadó munkájáért és köszönet a fellépőknek a színvonalas gyakorlatokért és a becsületes felkészülésért.

 

Tantestületi kirándulás a Dunakanyarban - 2012. május 5.

Tantestületünk és az iskola dolgozói autóbusszal május 5-én, szombaton a Dunakanyarba kirándult. Megtekintettük a nagyhírű váci piarista gimnáziumot, amely az egyik legnagyobb múltú tanintézete a rendnek. Sajnos, a külső behatások alapján megállapítható, hogy a szocializmus évei alatt erősen leronlott az épületegyüttes. A piarista rend lehetőségeihez mérten próbálja ismét a régi fényében újjáépíteni.

Rövid adoráláson vettünk részt a váci főszékesegyházban, majd egy nagymarosi kompozás után látogatást tettünk a magyar történelem szerves részét képező visegrádi várban. Az idegenvezetőnk jóvoltából a történelem iránt nem érdeklődő kollégák is élvezték az előadást. Sajnos itt is ismételten érzékelhető az anyagiak hiánya.

Utána visegrádon kollektíven elfogyasztottunk egy "reneszánsz" ebédet. Este fél 6 órára érkeztünk fáradtan, de élményekkel eltelve Mezőkövesdre.

Plank Gábor

 

2012. április 18.: Szavalóvereseny a Városi Könyvtárban a Költészet Napja alkalmából

2012. április 18-án szavalóversenyt rendezett a Városi Könyvtár általános iskolás tanulók részére. Iskolánk tanulói az alábbi helyezéseket érték el:

1-2. osztályos korosztály:
1. hely Roszkos Orsolya (1.a)
3. hely Titkó Flóra (2.a)

3-4. osztályos korosztály:
1. hely Kardos Eszter (4.b)
2. hely Szabó Viktor (3.a)

Dicséretet érdemelnek még szép versmondásukért: Mizser Ramóna (2.a), Kis-Csabai Nóra (2.b), Boldizsár Lilla (3.a), Godó Ivett (4.b).

Gratulálunk minden résztvevőnek!

 

2012. április 14: Kórustalálkozó

"Minden földek Istent dicsérjétek! Ujjongjatok és énekeljetek!" /95. Zsolt./

2012. április 14-én, szombaton iskolánk gyermekkara Kovácsné Együd Ilona vezetésével kilencedik alkalommal vett részt a Mezőkövesdi Esperersi Kerület kórustalálkozóján a Szent László templomban.

Köszönet a szép, emelkedett dallamokért a gyerekeknek, a karvezető lelkiismeretes munkájáért és a rendező plébánia szervezésért!

 

2012. március 26.-27.: Húsvétváró kézműves foglalkozások

A két nap során ellátogattak intézményünkbe városunk óvodáinak nagycsoportosai, hogy ismerkedjenek iskolánkkal és az itt tanító tanítónénikkel. A tanítónénik az ebédlőben kézműves foglalkozást tartottak nekik, amin süteményeket sütöttek, húsvéti dekorációkat készítettek. Az óvodások nagyon élvezték a programokat.

 

2012. március 14.: Emlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra

2012. március 14-én, reggel 8 órától tartottuk iskolánban megemlékezésünket a 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Idén is a 6.a és 6.b osztály tanulói mutatták be, mi történt 1848. március 15-én.

A tanulók lépésről-lépésre felidézték a március 15-i eseményeket. A műsor közben a háttérben a szabadságharchoz kapcsolódó képeken követhették az eseményeket diákjaink, melyet az eseményhez kapcsolódó zeneszámok is színesítettek. A gyerekek nagy átéléssel játszották szerepüket, a közönségben ülő tanulók pedig érdeklődéssel figyelték az eseményeket.

A szereplők mellett köszönet illeti Juhászné Bodnár Mária és Seres Istvánné tanárnőket, aki összeállították és betanították a műsort.

 

2012. február 17.: Felsős farsang

2012. február 17-én, pénteken délután 4 órától iskolánk tornatermében került sor a felső tagozatosok jelmezes farsangi báljára. Minden osztály különböző - zenés, táncos, vidám - produkcióval készült. Az eddigiektől eltérően az előadásokat egy 5 tagú zsűri értékelte. Az első három helyezettet tortával jutalmaztuk.

A nyitó esemény a „tánciskolások” bemutatkozása volt. Bécsi keringő és az est végén modern tánc is volt műsorukban. De itt voltak a "modern parasztok", Pamuszem Joe cimborái, láttunk cicababákat, bűbájos tiniboszikat, Rocky Horror Picture Show-t, és sok egyéb színvonalas produkciót.

A műsor befejeztével Nyeste István igazgató úr megnyitotta a bált.

 

2012. február 10.: Alsós farsang

2012. február 10-én, pénteken délután 4 órától iskolánk tornatermében került sor az alsó tagozatosok jelmezes farsangi báljára. Minden kisdiákunk jelmezt öltött és bemutatkoztak a többieknek. A farsangi bált disco zárta.

Iskolánk diákjain kívül sok szülő, nagyszülő, testvér is részt vett, sőt leendő első osztályosaink (most még óvodások) is jelen voltak. Mind a jelmezek, mind a műsor nagy sikert aratott a jelenlevők körében.

 

2012. január 6.: Iskolaszentelés

Dr. Berkes László plébános atya január 6-án szentelte meg iskolánkat. A szentelés előtt az iskolarádióban röviden ismertette az iskolaszentelés lényegét és értelmét, melyet saját életéből vett rövid történetekkel tett színesebbé. Ezek után körbejárta a tantermeket és a tanári szobát is. A szentelés végén felírta iskolánk ajtajára a
20 + G + M + B + 12 betűket, jelezve, hogy mikor volt utoljára megszentelve iskolánk.

 

2011. Karácsony

Karácsony

Minden dolgozónknak, tanulónknak, szüleiknek
áldott, békés karácsonyt kívánunk!

az iskola vezetése

 

2011. december: Szilvási Gréta kitüntetése

Nagy megtiszteltetés érte iskolánk tanulóját, Szilvási Grétát (6.a), aki ez évben elnyerte Borsod-Abaúj-Zemplén megye Jó tanuló - jó sportoló díját. Gratulálunk neki!

Szilvási Gréta

 

2011. december 17.: Iskolai karácsonyi lelki nap

December 17-én, szombaton iskolánkban lelki nap volt. Ezen gyónási lehetőség volt, csoportfoglalkozásokon és Szentmisén vettek részt a gyerekek. A csoportfoglalkozásokat Dr. Linczenbold Levente plébános atya, Papler Pál káplán atya., Lipcsák János káplán atya, Czibere Zsolt diakónus, Nagy Péter diakónus, Bak Mária hitoktató és Lázár Endre hitoktató tartották. A lelki napot szentmisével zártuk.

 

2011. december 16.: Mikulás Kupa

December 16-án tornatermünkben Mikulás Kupa néven labdarúgó és kosárlabda tornát tartottunk. A tornán iskolánk diákjai alkották a csapatokat, labdarúgásban 8 csapat indult, kosárlabdában 6 csapat. A nagyszámú nézősereg izgalmas mérkőzéseket terkinthetett meg, szurkolhatott végig.

 

2011. november.: Magyar verseny

Novemberben került megrendezésre iskolánkban a Helyesírási, vers és prózamondó verseny. A verseny eredményeit az Eredmények menüpont alatt tekinthetik meg.

 

2011. október 21.: Megemlékezés 1956-ról

Idén 2011. október 21-én, pénteken emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az ünnepi műsort iskolánk tanára, Plank Gábor állította össze, a 8.a és b osztályból 16 tanuló adta elő a tornateremben. Az előadás emlékezetes volt minden néző részére.

Köszönjük az előadásban való segítséget Koncz Lászlónak, Nagy Péternek és Erős Ferencnének.

 

2011. október 10.: Ipolytarnóc - Iskolánk 20 éves évfordulója

2011. október 10-én az egész iskola útra kelt. az alsósok a harsányi kalandparkba mentek, míg a felsősök Ipolytarnóc ősmaradvány kiállítását tekintették meg. A kiállításon láthatták Közép-Európa leghosszabb megkövesedett fatörzsét, a bükkábrányi leleteket és ősállatok lányomait. Sok, gazdag élménnyel térhettek haza.

 

2011. október 8.: Családi Nap - Iskolánk 20 éves évfordulója

2011. október 8-án első alkalommal került megrendezésra iskolánkban a Családi Nap, amelynek keretében a különböző osztályközösségek iskolánk udvarán bográcsoztak, kézműves foglalkozásokon vehettek részt és sportbversenyeket rendeztünk. Kirakodóvásárt is tartottunk, amelyben a gyerekek által elhozott új, illetve régi játékokat lehetett megvásárolni. Ennek bevételét az iskola alapítványába utaltuk át. A nap zárásaként az Eucharist Együttes koncertjén vehettünk részt a tornateremben.

 

2011. október 7.: Iskolánk 20 éves évfordulója

2011. október 7-én emlékeztünk meg arról, hogy 20 éve alakult meg a Szent István Katolikus Általános Iskola.

Iskolánknak már korábban is voltak katolikus hagyománya. Az iskola alapítása után az Isteni Megváltó Leányai apácarend tanított iskolánkban. A II. világháború után államosították, I. számú, majd Petőfi Sándor Általános Iskolaként működött.

1990-ben kezdődött az a kezdeményezés, hogy iskolánk ismét katolikus szellemű oktatási intézmény legyen. Ennek meg volt a támogatottága a mezőkövesdiek körében, így 1991. szeptemberében már Szent István Katolikus Általános Iskolaként működhetett tovább.

A 20 éves évfordulón ezekről az évekről emlékeztünk meg.

A megemlékezés pénteken délután 2 órakör a Közösségi Ház színháztermében kezdődött. Molnár Mária, iskolánk volt igazgatója (1991-2010) idézte fel az elmúlt éveket beszédében. Majd iskolánk volt és jelenlegi tanárai, diákjai léptek fel: Keller Jánosné és Keller Fanni, Farkas Tamás, Szabó Viktor (3.a), Molnár János és Molnár Judit, Török Bernadett és Guba Viktória.

Az ünnepi műsor végén Szent István életéről emlékeztünk meg egy rövid színdarab keretében. Az előadás szereplői a 7 osztály tanulói voltak, rendezte Bak Mária tanárnő.

Az ünnepi műsor után, 16 órától került sor a Jézus Szíve templomban az ünnepi szentmisére, melyet Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrált. Ezen iskolánk diákjain, tanárain kívül sok szülő is részt vett.

 

2011. szeptember 1.: Tanévnyitó

Szeptember 1-én, csütörtökön reggel 8 órától a Jézsu szíve templomban tartottuk iskolánk tanévnyitó ünnepségét. A Szentmisét bemutatta Dr. Berkes László pápai prelátus, c. apát és Dr. Medvegy János c. apát, érseki tanácsos, a Szent László templom plébánosa.

A szentmise végén a 8. osztályos tanulók iskolánk tanulóivá fogadták az új, elsős diákokat és feltűzték ruhájukra az iskola jelvényét.

A szentmisén nagyon sok szülő vett részt a korai időpont ellenére. Köszönjük nekik, hogy ilyen sokan eljöttek, és hogy együtt imádkozhattunk a tanév sikeréért.

A szentmise után a diákok iskolánkba vonultak, és elkezdődött az új tanév.

 

2011. augusztus 29.: Nyugdíjba vonulás

Idén nyáron több dolgozónk nyugdíjba vonult: Lanszkiné Elek Klára tanárnő, Lénárt Józsefné konyhai dolgozó és Zelei Józsefné takarítónő.

búcsúzók

Áldozatos munkájukat, segítőkészségüket megköszönve
szép nyugdíjas éveket kívánunk nekik!

Új napközis tanítónők az idei tanévtől: Gáspárné Molnár Márta, Juhászné Derekas Judit és Murányi Edit. A konyhán Kulcsárné Kada Magdolna szakácsként fog dolgozni. Sok sikert kívánunk munkájukhoz!

 

2011. július 25-29.: Alsósok táborozása Bükkszéken

37 harmadikos és negyedikes kisgyerek töltötte július utolsó napjait a Bükkszéki Ifjúsági Táborban.

A falu és a tábor gyönyörű festői környezetben fekszik Egertől 25-km távolságra , a Mátra és a Bükk hegység lábánál. A tábor a falu feletti dombon 10 ha alapterületen helyezkedik el.

Útközben megálltunk Egerben. A bazilikában közösen imádkoztunk és énekeltünk. Hangulatos kis utcákon át elsétáltunk a Dobó térre is.

Délutánonként a bükkszéki fürdőben strandoltunk. Nem volt szikrázó napsütés, de a melegvizű gyerekmedencében jókedvűen lubickolhattak a nebulók.

Gyönyörű panoráma tárult elénk, amikor a siroki vár tetejére felértünk. Felmentünk az "Apáca", a " Barát" és a "Pogány oltár" nevezetű sziklákhoz, ahonnan még csodálatosabb kilátás nyílt a tájra.

Egyik délután Parádfürdőre vitt minket a külön busz. Megnéztünk a Cifraistállót és Kocsimúzeumot.

Különböző programokat szerveztek a táborban, melyeken részt vettünk: energiatakarékossági vetélkedőn (hasonló mint az iskolában), drogmegelőzéssel foglalkozó zenés gyermekelőadáson és rendőrkutya bemutató.

Mindenkinek maradandó élményt nyújtott az éjszakai túra.

Dicséret illeti a tábor szakács nénijét, aki nagyon jóízű és bőséges ételekkel látta el a táborozókat. Köszönet odaadó és segítőkész munkájukért kollégáimnak: Pajorné Erzsike tanító néninek, Bak Marika hitoktatónak és Kissné Molnár Margit tanító néninek.

Mezeiné Tóth Ágnes
táborszervező

 

2011. július 2-7.: Tábor Szandaváron

„Szandavárán ó, jaj, de jó ……”

Július 2-án 60-an (31 ötödikes és 29 hatodikos tanuló) indultunk a Cserhát hegységben meghúzódó kis Nógrád megyei faluba, Szandára, a Szandavári Diáktáborba. Az eső nem akadályozott meg minket abban, hogy útközben meglátogassuk a kisnánai várat, ahol sok érdekességet láttunk.

A táborba érve elhelyezkedtünk, s már délután megkezdődtek a programok, amiken évfolyamonként – felváltva – vettünk részt. Elsőként sustyafonást tanultunk, és a falumúzeumban jártunk, ahol János bácsi a környék állatairól, a vadászatról és a helyi hagyományokról mesélt. Este misén vettünk részt a falu templomában.

A következő napokon elsétáltunk a szomszédos településre, Terénybe, ahol kecskét simogattunk és fejtünk, majd a kecskesajtkészítés rejtelmeibe pillanthattunk be. Mindkét csoport egy félnapos, feledhetetlen kirándulást tett Hollókőre. Felmásztunk a várba, és sétáltunk az Ófaluban.

Esténként vadlesre indultunk, egy kérdéssor segítségével pedig falukutatást végeztünk. Érdekes dolgokat tudtunk meg a méhekről, a méhészkedésről és sokféle mézet kóstoltunk egy méhészcsaládnál. Íjászkodtunk is, szakszerű irányítással céltáblára lőttünk.

Egy túra keretében felfedeztük a közeli Mária-forrást, s megkóstoltuk üdítő gyógyvizét. Lovaglásra is volt lehetőségünk, amit kalandtúrával kötöttünk össze. Szabadidőnkben vetélkedtünk, rajzoltunk, repülőt hajtogattunk, dalokat tanultunk, valamint készültünk a tábortűzre. Reggelenként – a zenés ébresztő után – próbáltunk szobarendet teremteni, fölös energiánkat pedig röplabdázásba és focizásba, valamint esti hancúrozásba fojtottuk.

Utolsó este a tábortűznél az osztályokból alakult csoportok előadták műsorukat. A vetélkedők első helyezettjei is ott kapták meg jutalmukat. Megtanultunk egy dalocskát, melynek szövegét a tanár nénik írták, s a táborunkról szól. Tangóharmonikás vendégünk – Laci bácsi – fokozta jókedvünket.

Július 7-én indultunk haza. Megálltunk Mátrafüreden, ahol fagyiztunk és néhányan megnézték a Palóc Babamúzeumot. Jól éreztük magunkat a táborban, de már nagyon vártuk, hogy hazaérjünk Mezőkövesdre.

Köszönjük táboroztató tanáraink: Juhászné Bodnár Mária, Kovácsné Együd Ilona, Lanszkiné Donkó Márta és Seres Istvánné munkáját.

2011. június 20-24.: Alsósok táborozása Kácson

Bizonyítványosztás utáni héten az alsósok már a kácsi táborban tölthettek el 5 napot. 33 gyerek, főképp 4.a és 3.b osztályosok örülhettek a kirándulásoknak. Kács környékét, hegyeit bejártuk, és a Cserépváralja felé levő Felső-szorosig is kirándultunk. Ez volt a legmegerőltetőbb erőpróba, de egyben a legszebb is.

Csütörtökön este nem maradhatott el a tábortűz sem, ahol énekeltünk, táncoltunk, mókáztunk. Pénteken a tábor legizgalmasabb napja várt ránk. Harsányban, a kalandparkban ki-ki próbára tehette bátorságát a kötélpályán, csónakázhatott, traktorozhatott. Sokak szerint ez volt a legélvezetesebb. A falu ebédlőjében étkeztünk, jobbnál-jobbakat.

Köszönet a türelmes, mindenre odafigyelő tanároknak is: Pázmándiné Katika néninek és Bak Marikának.

Kellerné Erzsike néni
táborvezető

 

2011. június 20-24.: 7.-8. osztályosok táborozása Magyarkúton

Vác mellett fekszik Magyarkút, ahol 30 7. és 8. osztályos tanuló táborozott Lénártné Csuhai Katalin és Tóth Viktória tanárnők vezetésével.

Változatos programok, csodálatos idő, finom, bőséges koszt és korszerű szállás tette emlékezetessé az 5 napot. A gyerekek éjszakai túrán vettek részt a Börzsönyben, meglátogatták a visegrádi királyi várat,kipróbálták a bobpályát. Volt tartalmas előadás az íjászat történetéről és gyakorlati bemutató is. A meleg időt a táborozók a váci strandon vészelték át, és este grillsütéssel búcsúztak a tábortól. Sok beszélgetéssel, focival, röplabdával töltötték el a gyerekek a napot.

Tóth Viktória

 

 

TATUDesign - webshop, webdesign, webáruház, honlapkészítés, portálépítés, portálfejlesztés, portálrendszer, honlap készítés, webfejlesztés, portál építés, portál fejlesztés, portál rendszer, web fejlesztés
Az oldal utolsó módosítása: 2012-08-08